top of page

Mange har spørgsmål til, hvad en udstationering er?
Hos mig er der 2 former for udstationering.
Den ene form for udstationering er at jeg har det fulde ejerskab over hunden, samt udstillingsretten ogavlsretten. Det vil sige at jeg ejer hunden til den er x-antal år gammel, og derefter overgår ejerskabet til foderværten.
Den anden form for udstationering er at hvalpen bliver solgt til nedsatpris, ved at jeg som opdrætter har avls- ogudstillingsretten.
Ved begge former for udstationering har opdrætter mulighed for at hente hunden til træning og udstillinger i Danmark såferemt også i udlandet.
Hvis det er en hanhund som er udstationeret og han bl.a. skal bruges i avlen, så kommer tæven hjem til ham.
Hvis det er en tæve som er udstationeret og hun skal parres, skal foderværten acceptere at hun skal hjem til opdrætter og bo lige inden hun skal fæde og imens hvalpene bliver 8 uger (måske længere tid).
Den eneste forskel, i forhold til at købe hvalp og en hvalp til udstationering, er at en udstationeret hvalp ikke koster penge, så man skriver en udstationeringsaftale i stedet for en købsaftale.
Hvalpen
Når foderværten henter hvalpen, er det præcis som at købe en hvalp. Hvalpen skal være ID-Mærket og have fået de første ormekure. Opdrætteren vil også sørge for at hvalpen er vaccineret med de fornødne vacciner.
God kontakt med opdrætteren
Ved en udstationeringsaftale vil opdrætter oftest foretrække at foderværten ikke bor for langt væk. Det skal ikke være alt for besværligt i forhold til at hente/bringe hunden til udstillinger eller parring m.m.
Når der bliver indgået en udstationeringsaftale er det meget vigtigt at man diskuterer vilkårene grundigt og får lavet en aftale begge parter kan skrive under på. Aftalen skal sørge for at man ved hvem der har hvilke udgifter, og hvilke rettigheder og pligter begge parter har.
Udstationering aftalen som bliver brugt hos kennel Adorastars er lavet af Dansk Kennel Klub
Det er vigtigt at du som fodervært føler at du har god kontakt med opdrætter og at opdrætter passer godt på din hund. Det er også vigtigt at aftaler bliver holdt dette gælder i de tilfælde af opdrætter skal bruge hunden.
Som regel har opdrætteren ud over at bruge hunden i avl også ret til at tage den med til udstilling, og som udstationeringsvært har du pligt til at sørge for, at hunden kan deltage og at den er i god form og foderstand til at udføre de opgaver, den skal udføre.
Opdrætteren har lov til at disponere over hunden i tidsbestemte perioder der er skrevet på kontrakten.
Hvem ejer hunden?
I bund og grund skal ejeren elske hunden som var det deres egne, men med en indforståelse for at opdrætter må hente hunden til træning, udstilling eller andet.
En opdrætter kan ikke bare komme og hente hunden, pga uoverenstemmelser mellem opdrætter og fodervært. hvis kontrakten bliver misligeholdt af ejer og hunden bliver misrøgt så kan samarbejdet ophøres
Opdrætteren står for alle udgifter undtagen den årlige vaccine mens udstationeringsværten står for de øvrige udgifter til almindelig pasning og pleje. Opdrætteren betaler forsikring. og hunden flytter hjem til opdrætteren igen.
Udstationeringsværter
Mange udstationeringsværter har positive erfaringer med denne måde at have hund på, selv om det kan være hårdt at skulle af med hunden i ugerne, når hun skal have hvalpe hjemme hos opdrætteren.
Positive erfaringer
bottom of page